I backspegeln del 6

Hej och välkomna till en stunds läsinformation igen.

Vi startar upp med fortsättningen av besiktningen, nu var det dags för tandläkaren, vilket man kan tycka
inte skulle ha så mycket med en lungtransplantation att göra, men det är nämligen så att inför en sådan operation får det inte finnas några inflammationsrisker, så inte några hål eller någon tandsten får finnas som kan ge upphov till inflammationer.
Jag klarade detta perfekt, bara lite tandsten att ta bort, så det gick hyggligt med andningen, annars brukar det bli lite otäck känsla när det ska få plats salivsug och borrmaskiner + några tandläkarfingrar samtidigt i munnen.

Från tandläkaren till ögonläkaren hann man med en natt i sängen. Dagen efter var det alltså dags för återbesök hos ögonläkaren. Redan 09.15 skulle man vara där och fick inte köra bil själv för bedövningens skull, så chauffören Anki fick rycka in.

Väl där så blev det de vanliga dropparna i ögonen och en stunds väntan innan de började verka, sen kom farbror doktorn och hämtade mig för att lysa och titta in i ögat, uppåt, neråt, vänster, höger, rakt fram, ja åt alla håll skulle jag titta, blev yr i ögonen, "billig fylla".

När det snurrat klart skulle han kolla med ultraljud på den berömda fläcken, skulle sluta ögat för han skulle lägga på lite gel och sedan körde han runt med makapären på ögat, han kom fram till att det var nog inget födelsemärke utan någon typ av utväxt, men kunde inte säga vad, så nu blev det en remiss till specialisterna på St: Eriks ögonsjukhus i Stockholm. Börjar bli spännande nu.

Dagen därpå var det onsdag och då var det dags för de vanliga provtagningarna med blåsprov på lungmottagningen, fem provrör rött, och lite blodtryck, vägning samt blåset och en leende Ann. Var ju inte de bästa värdena för jag hade inte sovit så mycket,haft väldigt ont i huvudet hela natten.

Nu blev det en hel vecka ledigt från lasarettet tills nästa gång det skulle hända något. Den gången skulle det bli röntgen av tarm och buk, det brukar gå ganska bra bara man fått i sig kontrastvätskan som inte smakar speciellt gott, totalt en liter, 1 dl var 10:e min timmen innan.

När man sen kom dit med hjälp av Anki och diverse transportmedel så skulle man klä av sig de kläder som hade metall någonstans, men jag tror de hade glömt värmen denna morgon för jag frös så jag skakade, så sköterskan kunde inte ens träffa armen när hon skulle sätta en kanyl.
Hon var tvungen att fixa en filt så jag slutade skaka, då skulle de köra en röntgen först och sedan skulle de spruta in ett annat kontrastmedel och köra en till, men efter en timme var det klart.

Nu blev det rast vila resten av veckan för mig, men inte för resterande familjen, denna helgen skulle det bli rally i stan, Dackefejden gick på lördagen så på fredag em. försvann alla för att återkomma ca 24.00, stack iväg igen 06.00 på lördagsmorgonen för att sen titta in vid tolvslaget även denna kväll, sovmorgon till 09.00 för dem, sen iväg och plocka ihop allt material och städa av vid start och målplatsen.
På eftermiddagen kom det hem ett par trötta tjejer, Anki och Linda.

Veckan därpå började med att halskärlen skulle röntgas på tisdagen, detta gjorde de med ultraljud på klin.fys här i Växjö, man får ligga på en brits så kör de över halsen för att kolla och mäta så att halskärlen har fullt flöde, inget skit i rören här.

Nya tester nästa dag, då skulle man vara i Lund vid 11.00 för att bli kvar där i 2 dagar och slutföra besiktningen.
Det började med att först besöka kem.lab för att ta prover på njurarna, de spolar in lite kontrast, sen får man komma tillbaka efter 3-4 timmar så kollar de hur mycket njurarna tagit hand om.
Därefter till sjukgymnasten för att blåsa spirometri och prata lite om hur det är, gå på gångband i 6 min, klarade 200 met. med stöd.

Lunchdags.

Tillbaka till kem.lab igen, efter det så ska vi åka upp till fys,lab. för att göra en bentäthetsröntgen, då kollar de hur porös din benstomme är, om du ätit dina kalkpiller eller inte, när detta är klart så ska jag vidare till en vanlig lungröntgen, börja känna sig ganska genomlyst nu.

När kl. blivit 15.00 ska jag gå till avd. 17 för att checka in för fortsatta tester, det var här jag tillbringade 6 veckor efter min transplantation 2005, kul att det fanns en del personal kvar som jag kände igen och de kände faktiskt igen mig också efter så många år, har i och för sig varit och hälsat på några gånger. Nu var det dags att säga hejdå till Anki, för hon skulle ligga över på ett lite roligare hotell, och mig skulle de plåga lite till.

Nu blev det förberedelser inför morgondagens kärlröntgen, det började med att prata lite med en läkare som skulle kolla blodgaserna, då ska de försöka hitta pulsådern i armen och stjäla lite blod där, men se det gick inte mina armar med på, för han försökte gräva och vicka för att hitta kärlet men det hade gömt sig, provade andra armen, men inte där heller, vi provar imorgon sa läkaren, tack för de, för det är inte så skönt när de försöker hitta kärlet.

Dags för kvällsmat,

Nu blir det inte mer denna gång, vi sparar lite spänning till nästa inlägg.

Kram på Er,  Hej svejs leverpastej,  Stig









Kommentarer
Skrivit av: Mats Engqvist

Hej Stickan!

Ja vill bara säga följande: Fyfaan vad stark du är, fortsätt så.

2011-03-04 @ 08:08:38

Skicka ditt meddelande här:

Ditt namn:
Spara info?

Din E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Meddelande:

Trackback
RSS 2.0