130128-130129

Måndag den 28/1

Väcktes idag av sköterskan som kom in vid halv åtta och ville ta ett prov på mitt waranvärde. Slöade sen till halv nio.

Känslan var kanonbra idag, så jag steg upp och tvättade bort nattsömnen och tog morgonrocken på mig och satt vid bordet och åt frukost, har annars suttit i sängen och ätit frukosten.

 

Tog på mig kläderna och var redo för dagens övningar, som var att göra ingenting, ganska slappt men tråkigt. Nejdå, lite styrketräning blev det på förmiddagen och hade det inte varit lite personal just idag så hade jag tänkt ta hjälp med en dusch, men avvaktade med det.

 

När det sen blev lunch och jag gick ut i matsalen så blev det väldigt jobbigt med andningen en stund, lugnade sig efter fem minuter ungefär.

Idag bjöds det på den mest lustiga efterrätt jag smakat, apelsinsoppa med bananskivor i. Efter den smakupplevelsen ville man bara gå och lägga sig, gjorde så också, vilade en timme.

 

Pratade med Anki en stund på kvällen, och satt ute i dagrummet en stund. Blev sen lite kvällssysslor och att krypa ner under filten vid tiotiden med dator som sysselsättning.

Försökte sova men var lite svårt ikväll, tog till lite i ett innan jag slocknade.

Tisdag den 29/1

Denna morgonen var precis tvärtemot gårdagens, trött efter att sömnen varit så där och magen hade lite fuffens för sig,  Frukosten var jobbig att få ner, likaså att komma upp ur sängen, för både kroppen och andningen levde ett eget liv nu på förmiddagen.

 

En av förklaringarna är nog oron och lite stresstankar inför hemgången imorgon, och sen fick jag besked att jag ska åka till Lund för samtal med läkaren angående operationen, vet ju inte om det är bra eller dålig info hon har att komma med, Klart att det är bra info.

 

Andningen lite uppskruvad hela dan, och ingen vidare matlust, men lyckades trycka ner lite köttfärslimpa och några potatisar. Eftermiddagen blev bara sov och ligg i sängen, med lite gästspel till toa och en stund i fåtöljen, ingen träning ännu.

 

Blev lite bättre framåt kvällen som vanligt, ringde till Linda som skall hämta mig imorgon, konstaterade att även Anki får komma, för efter en vistelse på olika vårdplatser sen den 19 november så har man lite grejer som ska hem, har alltså inte varit hemma sen dess.

 

Nu är klockan 23.15 så det blir inte mer idag, måste spara på krafterna så man fixar dusch och hemresa imorgon, sen gäller det att få förtroende för hemtjänstpersonalen så det funkar hemma.

 

God natt mina härliga bloggläsare, kram på Er.


130125-130127

Fredag den 25/1

Vaknade efter en väldigt god och lång sömn, en sån bra känsla har jag inte haft på länge som infann sig denna morgon. Jag bara låg och njöt i sängen  tills de kom med frukosten, och jag var sugen på frukost, helt otroligt.

 

Avslutade morgonsysslorna med att få på sig lite kläder, satte mig sen vid bordet och tog lite kaffe och pepparkaka, behöver nog bli lite snäll. Terapeuten kom in och undrade hur tankarna hade varit om att åka hem på onsdag, vi pratade om det mesta, men att det skulle bli kul att prova om man fixar det.

 

Vid halv elva kom en tjej från hemtjänsten i Öjaby som skulle träffa mig och ta reda på vad jag behövde hjälp med på dagarna, och lära sig alla mina maskiner för inhallationer och syrgasen.

 

Vi gick igenom en del, ska börja med att det kommer personal vid fyra tillfällen om dagen och hjälper mig i huvudsak med mat och fika, men även alla andra sysslor som krävs för att jag inte ska förbruka min energi i onödan, utan ska bara gå upp i vikt och underhålla de stackars små muskler som finns.

 

Tränade sen en stund innan det var dags att gå ut och äta. Fortfarande gott med mat, efter maten skulle jag gå och vila, men blev sittande vid datorn så jag glömde att vila, så det kan bli.

 

Efter kvällsmatten blev det ett litet korridorsrally med fyrhjulingen och Tv-tittande ute i dagrummet. Gick in på rummet vid halv tio och slappade lite efter medicinintagen. Tandborstning och kryp ner i sängen vid 23.00, somnade efter en bra dag enligt min skala vid midnatt.

 

 

Lördagen den 26/1

Ny dag och inte alls lik gårdagen utan kände mig kass, frös och mycket slem och rinnande näsa, var inte alls gott med frukost, magen började också att kriga efter en stund, men är ju inte tvingad till att passa några tider så jag stannade i sängen och somnade till en runda till.

 

Strax efter elva tyckte jag att det var lite bättre, så efter en tömning på toa så släppte det en del, och när jag klätt på mig satte jag mig i stolen en stund.

Då började större delen av min lilla kropp att samarbeta med mig, och andningen höll sig lite lagom, men blev väldigt flåsig vid minsta rörelse.

 

Tog mig ut och åt middag vid halv ett, gick sen in och sov en stund, och när jag vaknade stod det en väldigt snygg tjej framför mig, gissa vem, Anki.

 

Hon hade med sig fikabröd och kaffe, var gott med semla nu, och jag kände mig lite småtrött men funkade ändå ganska bra bara jag satt still. Hon var kvar tills det var dags för henne att åka och titta på Linda när hon spelade innebandy.

Försökte träna lite även om det inte var så bra med andningen och flåset, men var ju tvungen att göra något, kollade också skidor och rally på tv och dator.

Blev tid för kvällsmat vid halv sex, smakade inte alls idag, men fick tvinga ner det för viktens skull.

 

Hände inte så mycket denna kvällen heller, skickade lite sms till familjen och önskade att det skulle gå bra imorgon för då skall Maja döpas i Virestads kyrka. Somnade efter en inte så bra dag vid 00,30.

 

 

Söndag den 27/1

Liknande morgon som igår, alltså ingen höjdare, fick ringa efter frukosten vid nio, annars brukar de komma in med den mellan åtta och halv nio.

 

Tog en timme att få ner en tallrik yoggi och en macka, är så kallt i rummet på morgnarna att man måste pausa och värma händer och armar under filten.

Väntade sen att mage och andning skulle ordna till sig, så man vågade lyfta på filten och stiga upp och klä sig.

 

När väl detta var klart och man fick i sig lite kaffe sittande i stolen så kändes det bättre.

Inhallerade och tränade en stund innan middagen, men det var väldigt jobbigt att gå ut i matsalen idag, blev riktigt flåsig och trött, fick sitta vid bordet och andas ner mig en lång stund.

 

Tänkte lite på Maja för nu vid ett skulle hon ju tvätta håret, men hon skrattar nog bara. Nog mer nervöst kanske för föräldrarna Anna och Tobias och gudföräldrarna Erik och Linda.

 

Jag sov sen i två timmar, till och med över kaffet, så lite trötthet fanns det nog i kroppen.

Risgrynsgröt till kvällsmat, vilket är stadigt alla söndagar, var duktig och åt upp min portion.

 

Spelade sen Bingolotto, men ingen vinst, och efter det så plockade jag mina mediciner i en dosett så de är fixade till nästa vecka,  224 piller att lägga ner i de olika facken, det är vad jag stoppar i mig på en vecka nu. Kanske inte lustigt att magen bråkar ibland.

 

Nu är klockan 23.55 så God natt med er alla bloggläsare.

Ta väl hand om varandra. kram


130123-130124

Onsdag den 23/1

Var lite seg och ovän med magen, tog extra lång tid att komma igång denna dagen. Låg fortfarande kvar i sängen vid halv elva när sjukgymnasterna kom in och tyckte att vi skulle testa hur det funkade att gå i trappor.  Vi bestämde att de kom tillbaka vid kvart över elva så kanske jag var redo.

 

Jag var klar när de kom, men andningen var långt ifrån den bästa idag, gick inte att få ner flåset utan fick jobba hela tiden med att få luft, men vi provar tyckte jag. De fixade till så syrgasen hamnade på rullstolen och sen körde de boet mig en bit för att komma till trappan. Nio steg.

 

Satt länge och försökte varva ner, gick sådär, sen tog jag fram kraften och gick sakta alla nio stegen upp, när jag kom upp var andningen på topp men ändå inte panik, tog nog fem minuter innan den var tillbaka som tidigare. Gick sen ner igen, och det räckte för denna gången tyckte de.

 

När vi kom tillbaka till rummet så konstaterade de att ta mig in i huset hemma är nog precis vad jag klarar, 7 steg och sex meter gång från gatan.

 

Så att ta sig ner i källaren för dusch och sen duscha och därefter ta sig upp för trappan där, som har tretton steg skulle bli för jobbigt för mig, eller förbruka för mycket energi. Så nu får man väl lukta lite illa en tid, haha.

 

Fick också besked om att det blir hemgång på onsdag eftermiddag, kommer att testa om det funkar hemma torsdag-fredag, om inte, så har jag min plats kvar på Evelid för fortsatt uppbyggnad av kropp och vikt.

 

Efter lunch kom En sköterska från lungmottagningen och vi provade ut en mobil koncentrator, så man kan åka iväg någonstans om man skulle orka det. Syrgastuberna varar bara 2 timmar/st så en dagsutflykt innebär att man får fylla bilen med sådana för att kunna åka någonstans.

 

Denna maskinen klarar sex timmar utan laddning, sen krävs ett eluttag, vilket oftast finns hemma hos alla, eller går det att ladda den i cigguttaget i bilen.

Tog ett par timmar att fixa till den så den var inställd för mig, och sedan tog han en blodgas för att titta hur jag låg till syremässigt.

 

Ringde senare och talade om för mig att syret kunde varit bättre, så nu skulle jag höja en halvliter/min till totalt 1,5 i vila, och 2-3 vid ansträngning.

 

Vilade sen en stund för efter denna eftermiddag var jag trött.

Piggnade till framåt kvällen, och den rullade på som vanligt, sovdags vid halv tolv.

 

Torsdag den 24/1

Började dagen riktigt kass, frös och ont i kroppen, inget gott och äta frukost men tryckte ner lite yoggi. Efter det så somnade jag till en stund för att sedan känna mig aningen bättre.

 

Något var inte bra för allt var jobbigt och trögt, vad är det nu? Ringde till lungmottagningen och bad dem ringa mig. Under tiden så kom sköterskan här på boendet in och berättade att enligt proverna så hade crp, snabbbsänkan gått upp till 23, vilket innebar att någon sorts infektion kunde vara på gång.

 

Kom upp och fick på mig kläderna vid 12-tiden för att kunna gå ut och äta, gick hyggligt men riktigt jobbigt. Efter maten kom Anna och Maja på en snabbvisit, de hade haft ärende till staden. Kul med den där lilla prinsessan och även den stora.

 

Gick sen och la mig och sov två timmar, sen kände jag mig lite bättre.

Anki kom vid halv sex så jag fick jättebra sällskap till kvällsmaten, hon såg direkt på mig att det inte var så bra som det varit en tid nu. Hon tyckte också att det var konstigt att de inte gjorde något åt den eventuella infektionen, så det inte blir lika dåligt som det har blivit tidigare när man gått för länge.

 

Kvällen blev lite bättre, satt ute i dagrummet och kollade TV tills klockan var halv tio, sen blev det rummet och mediciner innan man kröp under filten och spelade lite data. Somnade vid halv tolv.

 

Tack och hej, kommer mer snart, kram


130121-130122

Måndag den 21/1

Detta var en dag som liknade de tidigare, ganska skön morgon och lugn andning.

De ringde från Lund och ville ha lite uppgifter inför deras möte, annars hände egentligen ingenting på hela dagen, vila och slappa lite träning sen var det ju mat, mat ,mat,

 

Ska visserligen gå upp i vikt. Men när de bär in i ett enda kör, och hela tiden tjatar om man vill ha mer, så blir man ganska ledsen när man tycker att man ätit rejäla portioner, och är proppmätt.

 

Dagen gick och kvällen kom, skickade lite god natt sms och fikade innan jag kröp ner i sängen för att försöka somna lite tidigare, lyckades ju lite, somnade nog vid halv elva.

 

Tisdag den 22/1

Morgonsysslorna och lite magont avklarat vid 10.00. Satt sen i min stol och fyllde i lite papper som kommunen ville ha angående priset på hemtjänst och boendet här på Evelid, gick visst på inkomsten.

 

Körde ett pass med hantlarna, innan jag la mig en stund på sängen sen blev det lunch. För vid 13.30 skulle de komma från kommunen och ska göra en vårdplanering, så vila middag blir det inte tal om idag.

 

Anki kom också för att vara med, sen var det arbetsterapeften här på bygget och sen tre från kommunen. Vi  pratade om hur jag mådde och vad jag orkar med, och vad jag måste ha hjälp med av hemtjänsten när jag är hemma. Det blev mycket hjälp, för jag ska spara så mycket det bara går på min energi och krafter för att prioitera min viktuppgång.

 

Det största problemet är nog att duschen är i källaren och de tretton trappstegen ner, och upp efter duschen, så nu skulle de titta på att ev sätta en duschkabin uppe, men blir ju trångt.

Efter en och en halv timme tyckte vi att vi var klara, så då blev det vila för min del.

 

Kvällen blev bra och andningen skötte sig bra, kom i säng vid 23.30.

Nu är jag trött så dagens händelser bjuder vi på imorgon, God natt och sov gott

 

 


130119-130120

Lördag den 19/1

Kändes lite trögt nu på morgonen, mycket hostande och slem, vad är et nu som är på gång tro,ville sova mer men man kan ju inte bara ligga.

Utan drog igång med frukosten fast det inte var mycket matlust, fick i mig yoggin och mackan till slut, sen en kopp kaffe. Hostade och harklade en halvtimme sen försvann slemmet.

 

Så var det dags för morgontoa och sen blev det mycket bättre känsla i kroppen, andningen var lite mer uppskruvad än igår, men kändes ganska bra. Träningspass före lunch, och efter maten kom Anna upp för att hälsa på och så hade jag beställt klippning, blev som en ny Stig, kanske det inte spretar åt alla håll, även om det är modernt.

 

Hon åkte sen för att spela bowlingmatch, och Linda var i Göteborg och spelade innebandy och Anki åkte till Halmstad för att fira Peters födelsedag, så de var ute på turné allihop.

 

Kände mig i bra skick under eftermiddagen och kvällen, var som vanligt ute och körde lite fyrhjuling i korridorerna, kollade hästarna men ingen vinst denna helg. Mita och Göran var uppe med en kaka energi och pratade lite strunt, det var ju roligt att de även fick se att jag blivit lite bättre sen de var här sist.

 

Gladiatorerna fick sysselsätta mig en stund, men var ganska trött ikväll så redan vid to gick jag och borstade tänderna och kröp sen ner.

Lite dataspel och sen somnade jag redan vid halv tolv i kväll.

 

Söndag den 20/1

Vaknade redan vid halv sju idag, men det tyckte jag var för tidigt, så somnade om tills klockan blivit åtta, då fick jag frukost, och den gick ner betydligt lättare idag, men blev ändå en halvtimmes

morgongos med kuddarna efter den, sen var man på G.

 

Duktiga ja körde sen ett träningspass, 2 x 25 armböj med hantel 2 kg/arm, benlyft 2 x 10/ben och till slut uppresningar från stol 2x 5 ggr. Känns som det gör nytta, får se imorgon vad invägningen säger.

 

Lunch blev snitzel och potatis, jättegott, och jag var hungrig  så det blev en stor portion, sen efterrätt, och då var magen så full att det blev svårt att andas för det. Blev en turné till sängen för middagsvila.

 

Vilade drygt en timme, sen kom min älskade Anki och hade med sig semla och hemgjort kaffe, så gott och bara ett litet problem, jag var ju fortfarande mätt, men halva i taget så slank det ner.

Hon var kvar en lång stund och vi pratade lite om hur man skulle göra, med hemresa eller vara kvar en stund till, är ju vårdplanering på tisdag. Känner mig inte orolig för att åka hem, men känner också att man kanske behöver en vecka till innan det är dags.

 

Kvällen är här och nu har jag varit duktig och ätit min gröt, blir det TV och datakollande kanske lite korsord eller sudoko, innan det trötta kommer och det blir dags att avsluta ännu en vecka.

 

En vecka som sett på det hela varit en jättebra vecka för mig och min andning. Känns kul att det fortfarande håller i sig, men nu kanske min gamla kropp har fattat att äter och dricker man bra så mår man bättre, men detta ska in i huvudet också.

 

Lär mig nog snart.  Tack för alla positiva kommentarer från er, känns väldigt kul.

Kramas på och var tacksamma för det ni har. Vi hörs snart älskade vänner.


130117-130118

Torsdag den 17/1

Vaknade pigg och nödig vid halv åtta efter en sen somna-natt, var nog lite över ett innan ögonen stängdes under ögonlocken.

Magen var lite tjurig och tröttheten ville inte försvinna, utan tog nog en halvtimme tills jag började på frukosten.

 

När man fått i sig allt så var klockan tio och då blev det slappa en halvtimme innan duschen ropade på mig. Med god hjälp så fixade vi detta ganska bra, tog nog bara en halvtimme och inga panikandningar.

 

När man efter ytterligare en halvtimme torkat och fått på sig kläderna så kändes det otroligt härligt, att lägga sig ovanpå sängen och invänta middagen. Kålpudding hade jag sett fram mot, men den var ingen höjdare, lite kål och köttfärsen var som en gummiboll, gick knappast at skära itu.

 

Eftermiddagsvilan blev inte av idag, kändes inte som jag behövde. Tränade lite istället och spelade lite bubbles på datorn tills det blev kaffe. Var sen ute i dagrummet och läste lite tidning samt pratade med personalen en stund.

 

När Anki kom så hade vi fått in kvällsmaten, men hon väntade inne på rummet medan jag åt upp.

Blev en timmes sällskap innan hon åkte, för hon skulle hem och äta. Som vanligt lite tårar i ögonen när hon går, men så är det.

 

När Anki gått kopplade vi över syrgasen till fyrhjulingen, så blev det en promenad runt i korridorerna och sen satt jag i dagrummet och kollade Farmen  och galna klipp innan det blev till att gå in, märktes nu att jag inte vilat idag. Pratade med Linda i telefon en stund innan jag fixade mina kvällssysslor och kom ner i sängen.

 

Klockan hade visst blivit halv elva ändå, så det blev inte så tidigt, somnade inte heller förrän vid ett-tiden.

 

Fredag den 18/1

Idag fyller min son Peter år. Grattis

 

Sov länge idag, sköterskan kom in vid nio och undrade om jag ville ha frukost, ja det ville ja.

Gick bra att äta och fixa till mig. Hade faktiskt kläderna på mig vid tio så jag körde ifatt lite tid.

 

Slappade en stund innan mitt träningspass drog igång, tränaren är stenhård, kör med mig som bara den, vilken tränare undrar ni, det är jag själv.

Dags för middag, köttgryta idag, smakade bra och allt på tallriken tog slut, blåbärspaj och vaniljsås till efterrätt, sen var man mätt i magen och tid för vila.

 

Känns riktigt härligt att andningen är riktigt lugn även när jag gör lite ansträngningar, är ganska säker på att jag har byggt upp mig en del här uppe på Evelid, inte så konstigt så som de proppar i en.

 

Bara frågan hur det går när man kommer hem, krävs ju en hel del diciplin för att orka med att trycka i sig allt ätbart, och drickbart, så man håller sig i denna formen. Blir ju i alla fall en vecka till här.

 

Kvällsmaten var ingen höjdare eller var hungern inte så stor, men har lärt mig att tvångsmata mig själv. Var bättre med chokladpudding och vispgrädde till kvällsfikat.

 

Detta var två dagar till som har varit bra, enligt min skala.

 

Trevlig helg och sköt om er, kram.


130115-130116

Tisdag den 15/1

Nu var det morgon och slutdrömt, kommer inte ihåg någon dröm, men har sovit bra.

Fick in frukosten vid 08.00 och det smakade helt ok, och det brukar vara ett tecken på möjligheterna till en ganska bra dag.

 

Körde ett träningspass före middagen och satt sen ute i matsalen och åt mat, när klockan sen blev ett så vilade vi middag i 1,5 tim, skönt, men det tar bara så lång tid att komma igång efter den vilan, lite kaffe skyndar visserligen på lite. Blir inte vän med ögon och andning på en halvtimme ungefär.

 

När jag rättat till mig så blev det en runda ut i dagrummet och läste lite tidning och kollade nån gammal repris på TV. När sen kvällsmaten kom så kom Anki också, så jag åt maten inne på rummet så vi kunde prata lite under tiden. Hon åkte sen hem för att skotta snö och sköta hussysslorna, men är väl inte så mycket nu när jag inte är hemma och skräpar ner.

 

Blev sen ytterligare ett träningspass, inspekterade lokalerna med fyrhjulingen framför mig, laddad med syrgastub, gick runt och kikade lite överallt på vårt plan i alla fall.

Stannade sen och vilade vid dagrums-Tv:n och kollade Farmen.

 

Gick sen hem till mitt lilla krypin, och fick lite kvällskaffe, Halvsatt sen i sängen med dator,telefon och TV- sysslor som sysselsättning tills det blev dags för sova, men var tjurigt att somna så klockan hann nog bli strax efter ett innan dimman kom.

 

Onsdag den 16/1

Vaknade vid femtiden för att tömma lite, somnade sen om tills kl. var kvart i åtta.

Kände mig riktigt seg idag, tog llång tid att få i sig frukost och piller samt inhallation, vilade lite efter dessa procedurer för magen var lite kymig igen.

 

Steg upp strax efter tio och gick på toa, det hjälpte, klädde på mig och satte mig i stolen för att slappa lite. Blev så bra att jag tog hantlarna och körde lite träning innan det var dags att gå ut och äta.

Åt med god aptit en stor portion, sen var det dags att vila middag.

Vilan pågick till tre och sen kom igångtiden så var hon halv fyra, då var jag kaffesugen. Hann knappt ringa på personalen förrän det stod kaffe och toscakaka på bordet.

 

Gjorde sen ingenting om det är möjligt, förrän det var kvällsmat.

Var riktigt motigt att få i sig maten, vet inte men var inte hungrig hade ju visserligen fikat ganska sent idag. Efter en stund var det braa tillbaka och kvällen gick kanon, sms-ade till familjen att det varit ok även idag.

 

Ser faktiskt ganska positivt ut just nu, men peppar peppar ta i trä, kan vända fortare än blixten, men det tror vi inte på, utan nu kör vi den bra vägen.

 

Ha det bra ni med och sköt om er och era vänner, finns alltid någon ni skulle kunna muntra upp.

Kramizar från mig till Er alla. Nu är kl. 23.05 så dags att krypa under täcket.


130114

Måndag den 14/1

Idag vaknade man med spänning, skulle man känna sig upp eller ner, varit bra i 4 dagar nu och var faktiskt inte så bra idag, frös och lite slemmig och andfådd när jag varit på toa.

 

Provtagning för PK-värdet och sen vägning. UPP 1 KILO sen förra veckan, matchvikt = 53,7.

Fick in frukosten och tog ganska lång tid på mig att få ner den, kröp under filten en stund för att värma sig, samtidigt som jag inhallerade.

 

Tog på mig kläder, och fixade morgontvätten. Kände då att det gick ju kanonbra, och andningen lugn så det blev en bra dag till.

Satte mig i fåtöljen för att fylla på min dosett, plockade i lite drygt 200 piller vilket går in i kroppen varje vecka, kan ju förstå att magen inte alltid är kompis med mig.

Blev sen en näringsdryck och ett träningspass, slappade lite i stolen och mådde allmänt bra.

Känns helt otroligt härligt att uppleva dessa stunder när allt sköter sig självt.

 

Gick sen ut i matsalen och åt middag, ugnsbakad lax med hollandiesås och potatis + efterrätt.

Satt och pratade med de andra patienterna en stund, gick sen in och vilade en timme. När man sen vaknade så var det kaffedags, rispudding med grädde och sylt till, undrar hur många viktväktarpoäng man fått för en sån.

 

När jag var färdigfikad blev det en runda med fyrhjulingen runt i korridorerna, sen slapptid tills kvällsmaten som blev vid halv sex.

 

Anki ringde och undrade hur det var med mig, och jag kunde säga att det var riktigt bra, kul tyckte jag. Kollade Farmen och Idrottsgalan, samt ringde till mina barn och min syster för att förkunna budskapet att det var rätt bra med gubben idag också.

 

Sista timmen blev det lite dataspel och nu är klockan 23.39 och dags för horisontalläge och goa drömmar.

 

Tack för idag, hoppas ni också mår bra. Kram på er alla.


130112-130113

Lördag den 12/1

Sovmorgon blev det idag, vaknade vid halv nio och kände mig ok, intog toaletten och fick på mig kläderna innan frukost idag, chockade nog alla här. Fick in frukosten och åt med aptit, och för tredje dagen i rad gjorde inte magen uppror. Skönt.

 

Plockade upp mina saker som varit med i Lund, dator och en del papper och mediciner, blev lite träning en halvtimme, sen dags att ta bort tryckförbandet på armen, det var ingen skön upplevelse.

 

När de tejpat med dubbel tejp på min ömtåliga hud, fick klippa och blöta för att det skulle lossna, ändå blev det lite hud som lossnade, en liten reva, men sköterskan for iväg och hämtade strips och ny tejp, kunde tro att jag hade fått ett stort skärsår.

Dags för lunch, och nu har aptiten kommit tillbaka igen, äter som bara den, men vet inte om det blir någon vikt av det, men kan ju inte göra mer än äta.

Satte mig sen ute i dagrummet och läste tidningen en timme ungefär, härligt när andningen känns lugn, gick in på rummet och satte mig i fåtöljen och gjorde lite benträning.

 

Anki kom med lite rena kläder och en apotekspåse med nya piller, vi fikade och pratade om hur det varit i Lund och vad de sagt. Efter en timme ungefär åkte hon för att kolla Lindas innebandymatch, derby mot hovshaga.

 

Nu vilade jag en stund med ett öga på tv-n, var ju skidor och hästar att kolla på. Blev 574 kr i vinst på dagens dubbel.

Mådde fortfarande ganska bra efter vilan för andningen höll sig lugn, bara efter toabesöken som den höjs en aning. Kvällsmat och sedan gick jag ut i dagrummet en runda för att se lite andra människor.

 

Åter till rummet och slappa på sängen med data och Tv. Avslutade denna ganska bra dagen lite trött efter elva för att gosa kudden.

 

Söndag den 13/1

Sovit som björnen inatt, vaknade för ett toarace vid halv sex, sov sen vidare till åtta.

Kände mig faktiskt lite segare, men var mer slem i halsen, så det blev lite extra andningsträning efter frukosten.

 

Kom sen igång riktigt bra, lugn andning och ingen magvärk, kan bli en kanondag. Bad om hjälp att koppla över syrgasen till fyrhjulingen så jag kunde ut i korridoren och sladda lite.

Gick runt lite och satt sen och pratade med min svägerskas farmor som också är här.

 

Blev sen sittande vid tv-n ute i dagrummet och vilade mig, bestämde mig för att försöka sitta ute i matsalen och äta lunch, det gick ju jättebra och var faktiskt mycket trevligare än i sin ensamhet på rummet. Efter detta upptåg blev det sängen och var skönt att vila en stund, eller 1,5 tim.

 

Vaknade till precis lagom för eftermiddagskaffe och skidskytte, tränade sen en stund innan kvällsmat.

Kvällsmaten slank ner som bara den, risgrynsgröt och skinkmacka.

 

Kaffe och chokladpudding med grädde blev det vid åttatiden i matsalen och lite småljugande med personalen som höll på att plocka och torka innan de skulle bytas av.

 

Nu blir det TV/data kväll som vanligt fram till sovdags, får se när John kommer.

Imorgon står det provtagning och vägning på schemat, hoppas det blivit lite + till.

 

Syns och hörs när vi kan, ha det gott och älska varann. Kram


130110-130111

Torsdag den 10/1

Blev igår kväll lite ändring av tiden för röntgen, kändes ganska skönt, skulle varit vid 07.15 men blev ändrad till 10.00.

Blev provtagning och frukost i lugn och ro, och denna dagen kändes hur lugn som helst i andningen och inte något ont i magen heller.

 

En bradag, jippie.  Vid 10.00 körde de ner mig i sängen till röntgen och sen började de täcka över en med gröna dukar, och ge lite kontrastmedel. Läkaren kom efter en stund och talade om att han skulle göra röntgen via handleden istället för ljumsken som de gjort de tidigare gångerna jag gjort detta.

 

Hade lite problem med att hitta rätt men strax hade han fått in slangen som de sedan skulle köra in kameran i. Kändes lite kittlande uppåt armen när han förde in den, sen kollade man på skärmen men fattade inte så mycket, men han sa att allt såg jättebra ut, inga dåligheter där.

 

Fick ett litet plastarmband runt handleden som de pumpade upp för att få tryck på instickshålet så att det läkte ihop, skulle ha det i tre timmar och så skulle de släppa lite tryck i taget varje hallvtimme,

Tills det inte blödde mer. Eftersom jag äter waran så tog det lite längre tid, blev lite blå om handleden.

 

Tillbaka på rummet vid elvatiden, kände mig kolugn i andningen, helt otroligt skönt. Vilade en timme innan det blev lunch. Läkarna kom och rondade och undrade hur det gått, då passade jag på att fråga om det inte fanns någon möjlighet till att göra Cintografin, det som vi missade sist när jag inte orkade. De kollade och jag fick tid vid 17.00.

 

Kom upp till fysiologen och jag andades in lite kontrast, sen körde vi in till nästa rum där de skulle röntga, bara det att när vi kom in hade kameran blivit lite trött och ville inte fungera.

Så de ringde till en tekniker som fixade det efter en halvtimmes väntan, men jag slappade på sängen under tiden och andningen märkte jag inte ens av. Blev sen 30 minuter på britsen innan det var klart.

 

Kördes upp på rummet igen och fick lite försenad kvällsmat, kände mig så härligt nöjd av att ha fixat två tester samma dag utan att ens bli andfådd, så  härligt skönt. Är väl visserligen bara jag som kan förstå den känslan, fanns ju några andra som gladdes åt det. Tack för Era goda kommentarer, det värmer.

 

Blev en härlig kväll också och somnade gott efter 22-nyhetena, hade fått besked om att de hämtade mig vid 13-tiden imorgon för hemfärd, och att jag skulle ner och blåsa spirometri på lungmottagningen.

 

Fredag  11/1

Sovit jättegott hela natten, tills  de kom vid 8-tiden och tog några prover, sen frukost och piller.

Efter morgontvätten skulle jag klä på mig, men då började jag bli flåsig för minsta lilla rörelse, vad var detta?

 

Sköterskan kom in med rullsolen för transport till lungmottagningen så hon fick hjälpa mig med kläderna, tog en stund ändå.

Hon körde ner mig och sen blev det till att blåsa så gott man kunde utan att svimma. Tog en stund innan jag lugnat mig, gjorde sen 2 blås och de värdena var väl inte de bästa men ändå ok enl. sjukgymnasten, låg på samma nivå som 2010 års test, men sämre än 2011.

 

Hade under förmiddagen också försökt få tag i min mailarkompis och bloggläsare som blev transplanterad i december, men sköterskorna på avd. sa att hon inte fanns, så det får bli en annan gång. Lycka till framöver.

 

Läkarna var inne och pratade med mig och tyckte att allt gått bra, den ena av läkarna har jag tränat i flicklaget i fotboll  hemma i Räppe, de växer nog fortare än mig.

Nu blev det lunch och andningen hade lugnat sig igen, vid halv två kom min transport hem till Evelid.

 

Kom iväg vid 2-tiden  och sen gick det i racerfart hem till Växjö, vid 16.00 var jag på plats i mitt rum efter en 3-dagars weekend i Lund.

Blev väl mottagen och alla tyckte jag såg piggare ut nu, var kanske något gott med skåneluften.

Kvällen gick sen fort och det blev lite John Blund i ögat vid 22.30. Kröp ner och somnade snabbt.

 

Nu är det så att nästa vecka diskutterar de mina förutsättningar för att klara ett lungbyte till, och nästa måndag kanske de har ett beslut, sen är det väntan, hur länge vet vi ju inte.

 

Nu fick ni lite info, kram på er. Hörs snart


130109

Onsdag den 9/1

Dags för Lundaresan, steg upp vid 07.00 för att hinna bli klar tills de skulle komma och hämta mig, de hade visserligen inte gett någon tid men mellan halv tio och tio kändes rätt eftersom vi skulle vara i Lund vid 13.00.

 

När jag varit på toa vid tio i nio och ska sätta mig på sängen för att ta mina piller och inhallera, ställer mig och hänger på gåvagnen en stund innan jag lugnat andningen.

 

Då säger sköterskan som skulle hjälpa mig att packa mina saker, nu kommer ambulansen, och in störtar två sköterskor till och börjar fråga hela tiden vad jag ska ha med mig och vilken väska de ska ta, jag står hängande och hyperventilerar, får inte luft men ska ändå svara på deras frågor, blir ännu mer stressad när ytterligare en sköterska och ambulansföraren kommer in i rummet. Allt är ju av välmening men beror ju på okunskap om min sjukdom.

 

Då reagerar en sköterska och säger att nu får ni gå ut tills han lugnat sig, hon masserar mig på ryggen och pratar lugnande med mig, efter en lång stund när man kallsvettats och börjar bli varm igen så lugnar det sig lite, efter ytterligare 10 min. så säger ambulanskillen, ta det lugnt bara jag har all tid i världen, hade inget annat att göra så jag körde hit, han sätter sig och tar en kopp kaffe och en sköterska plockar ihop mina saker.

 

Då kommer lugnet tillbaka, sätter mig på båren och tar mina piller och inhallationen, svarar på vad som ska med, sen är det lugnt ut till bilen och hela vägen ner till Lund.

Han står på ganska bra, kör över Ljungby och vi är ändå uppe på avd. vid 12.00. hade nog behövt tända blåljusen vid vissa tillfällen om radarn varit där.

 

Inte utan att man börjar bli kändis i Lund, när vi kommer in så hör man hej Stig kul att se dig, nästan alla kommer in på rummet och pratar en stund sen och hälsar en välkommen och frågar om man vill ha något.

 

Är inte sugen på mat, så ber om lite kaffe och kex. Lägger mig sen och vilar en timme tills de kommer och vill ha lite prover och kontroller och vikt. Sätter en nål i armen för att kunna ta mer prover och ge lite kontrast vid morgondagens röntgen.

 

Är sen slappartid med fika och kvällsmat och sen ska det bli duschning vid 20.00. Får som vanligt lite panik inför detta trauma, men hon som hjälpte mig ikväll var helt suverän på att ta det lugnt och samtidigt hela tiden mana på mig att ta det lugnt och slappna av, duschen funkade jättebra.

 

Blev sen att krypa ner under filten och kolla lite mästerkock och lite facebook. Somnade nog ändå inte förrän tolv, skulle ju sova tidigt ikväll inför röntgen.


130107-130108

Måndag den 7/1

Dagens start sådär, men förmiddagarna får vi försöka göra något åt, är helt kass i magen och ett jädrans kämpande för att få i sig frukosten.

 

Efter en timmes vila, och sen lunch så börjar man fungera hjälpligt, idag blev det tid för dusch också tog bara drygt en timme med hjälp, fick lite panikandning efter när jag skulle få på mig kläderna, men lugnade sig efter en halvtimme. Sen rullade eftermiddagen på, mår värst sen vid 16-18, innan kvällsmaten.

 

Därefter börjar min dag bli bättre och bättre fram till läggdags som oftast inte blir förrän vid midnatt.

Idag körde vi träningspass vid 20.00 och efter det var jag ute i dagrummet en timme innan det var dags för kvällsransonen, och sen blev det lite dataspel nån timme.

 

Kröp ner vid 23-tiden och somnade vid halv ett.

 

Tisdag den 8/1

Idag var magen inte ok på hela förmiddagen, men andningen ganska lugn ändå, blev till att ligga kvar i sängen fram till lunch, jättegod spätta med rullemenadsås.

 

Somnade en stund efter lunch och vaknade till vid halv tre, hade precis varit på toa och var uppe i andningen, då trippar Bengt och Thomas in, var ju kul fast jag var seg och flåsig, men sen visste jag ju att Anna och Maja skulle titta förbi som snabbast, så nu blev det nästan trångt i mitt rum, men de fick ju pyssla om Maja lite.

 

När sen Anna åkte igen så kom Hasse, så idag var det fullt ös, så det blev långbesök och jag trött, men fick ju vila ikväll, kul med folk som kommer lite spontant.

 

Kvällsmaten blev lidande för det fanns ingen som helst matlust eftersom jag var alldeles för trött och flåsig, fick i mig lite nyponsoppa och knäckebröd.

Blev sen riktigt bra efter nån timme, så då tog jag kaffe och chokladpudding till nattamat.

 

Nu är klockan 23.35 så dags att sova, blir hämtad imorgon mellan 9-10 för transport till Lund, ska vara där för kranskärlsröntgen, och sen kanske det kan bli listan.

 

Får se hur mycket det blir skrivet där nere, men Tack och Hej för idag. God natt och kram på er.


130105-130106

Lördag den 5/1

Morgonen kom vid halv nio, sovit stenhårt sen halv tolv, så idag måste man väl vara utsövd.

Toa, frukost, piller och inhallation så var klockan 10.30, och genast började magen att knipa och tendenser på illamående.

 

Har ju visserligen vant sig vid detta fenomen sen någon tid tillbaka, men känns jobbigt eftersom även andningen är tung när man har ont. Bara att lägga sig en stund till, ungefär en timme innan det släpper, och dags för toan igen, sen lugna ner andningen och invänta lunchen.

 

Då kom Anki, kul att se henne och prata en del, berättade att de ringt från mottagningen och ändrat sig från vanlig liggtaxi  till lättambulans för min transport till Lund på onsdag, de som bestämde hade inte fått info om hur dålig jag egentligen är kan man tänka.

 

Anki var kvar tills jag ätit lunch och sen skulle hon åka till Uthövdan för ”svärsonen” Tobias skulle ha födelsedagsfest.

 

Eftermiddagen gick ganska fort för jag somnade nån timme, och mådde riktigt bra en stund efter jag vaknat. Gick upp och satte mig i  fåtöljen  och gjorde mitt träningspass, blev kvällsmat när det var klart, tömde tallriken igen, blivit duktig pojke nu.

 

Kvällen blev en TV/Data kväll för ovanlighetens skull, fick inte tag i nån taxi till stan.

Då ringde min fd. jobbarkompis Björn och vi pratade en lång stund, det var jättekul och jag mådde bra i andningen så det gick jättelätt att prata, tack för den stunden Björn, du är bäst.

 

Efter en till större delen bra dag så blev det lite borsta tänder och krypa ner i sängen och kolla TV.

Fick också ett trevligt mail från en bloggläsare som jag har kontakt med, hon har samma sjukdom som jag och fick nya lungor nu i december, hade gått bra, Härligt, Grattis dig.

 

Kanske snart min tur.

 

Söndag den 6/1

Idag kändes det att det inte skulle bli vidare bra. Mådde lite kass redan när jag vaknade vid 8.00.

Låg sen och väntade på frukosten tills klockan blev nio innan de kom in med den. Tog nog en timme att få ner den, sen kom knipet, så bara att krypa under täcket, dubbelvikt och slumra till en stund till.

 

Andningen var inte heller kompis med mig, ville inte gå ner i varv förrän efter lunch. Så det blev sitt och ligg i sängen ända tills skidorna på tv var slut.

Piggnade till efter kvällsmaten, så det blev träningspass och sen gick jag ut i dagrummet och blev sittande där i en timme och pratade lite med personalen.

 

Anki och de andra har varit och firat Mitas födelsedag, visserligen var den redan den 14 dec. men då var hon inte hemma. Så det fick bli idag, tyvärr sa min ork nej, så jag var hemma på mitt hotell.

Var nog jobbigt med kalas både lördag och söndag, för ingen har hört av sig på hela dagen, får väl hoppas att morgondagen blir bättre.

 

Ska nu gå och borsta tänderna och klä av mig, för att krypa ner under filten.

Dagen har varit risig, kvällen bra, skrivit detta har jag ju också gjort.

 

Hoppas ni får en trevlig vecka, kram på Er


120102-120104

Onsdag den 2/1

Startade upp morgonen med trötta ögon och lite sliten i kroppen, åt frukost och alla mediciner så blev det som vanligt väldigt oroligt och värk i magen, bara att ligga kvar och vänta tills det släpper om en halvtimme ungefär.

 

Togs lite PK-prov och så var läkaren som har hand om detta stället inne och pratade lite. Sov en stund före lunch för idag ville inte magen och tröttheten ge sig, andningen var tung och flåsig hela tiden.

Sov även en stund på eftermiddagen, mest för att man inte orkade något annat.

 

Anki kom upp när hon slutat jobba för att lämna lite mediciner som tagit slut, hon såg att jag behövde vila så hon stannade inte så länge.

Jag började faktiskt bli lite tuffare framåt kvällen som vanligt, även om andningen fortfarande var jobbig så blev det lite träning även idag.

 

En jobbig skitdag som inte hade många rätt, inte ens på hästarna.

 

 

 

Torsdag 3/1

Utvilad och hungrig redan vid halv åtta, kändes riktigt gott. Åt frukost och allt annat, bestämdemed sköterskan att det var dags för en dusch idag, men allt blir inte som man tänkt sig.

 

När klockan var halv elva så kände jag mig skit i magen, gick över efter en timme, men då hade de dåligt med tid att hjälpa mig för de skulle ordna mat vid den tiden. Tar det efter lunch.

 

När jag fått in maten ringde de från lungmottagningen för jag ville ha reda på hur jag skulle ta mig till Lund nästa vecka. Då sa hon att hon ringer igen när jag ätit färdigt.

Dröjde till lite i tre innan hon ringde, så då var eftermiddagens duschtid också borta. Men enligt personalen så luktar jag inte så farligt.

 

När de då ringde så talade de om att det skulle bli liggande transport i nån taxi ner, utan syrgas, så det fick man släpa med sig, samt att man kunde inte sätta sig upp under resan för det gick inte att höja huvuddelen på båren. Jag åker inte enligt dessa premisser sa jag, finns lättambulanser med syrgas och utbildade chaufförer.

 

Hem skulle det bli liggande i Linnean, inga sjukvårdsutbildade någonstans, ta sig upp i en buss och till bårplatsen när man knappt tar sig fyra meter till toa.

Till råga på allt så säger läkare och sjukgymnaster att jag måste prioritera mina ansträngningar så jag inte förbrukar mer energi än jag får i mig, skall ju upp 5 kilo.

 

Resten av dagen och kvällen var också helt perfekt, lugn andning och kunde slappna av även om jag gick till toa eller tränade, att det kunde va så någon gång, härligt.

Somnade vid midnatt. Avslutade dagen med päronkräm och grädde, fin nattamat.

 

Fredag den 4/1

Idag fanns lite av gårdagens känsla kvar, hoppades att det skulle lika bra, men vid halv tiotiden började magen att köra på som bara den, knip. Men gick över ganska snabbt.

 

Vid halvnio ringde de från lungmottagningen, då hade de tänkt till, så nu skulle det bokas lättambulans. Tack.

 

Hej sa det i dörren, och då kom syster Mita och hälsade på, vi pratade och skvallrade tills jag började få svårt att hålla ögonen öppna, tiden för min förmiddagslur hade ju kommit. Tack för titten syster.

Hon skulle vidare på barnkalas så efter hon hade åkt så somnade jag en stund innan lunchen.

Smakade inget men måste ju ner även jobbiga dagar.

 

Slumrade till en halvtimme för sen skulle jag få besök igen, kul med besök bara det inte blir för länge för då somnar jag.

Vid två-tiden kom Tobbe, Anna, Linda och lilla Maja. Ska bli mycket bus när de fixat till mig.

 

Har mått både bra och dåligt idag, men mest jobbigt och trött med kör i magen hela dan, liggsuttit mest hela dan i sängen och kollat skidor, för att sen kolla Gladiatorerna.

Samtidigt som jag skrivit lite till omvärlden.

 

Slut för idag, kram på er.


Nyårshelgen

Söndag den 30/12

Vaknade som sagt vid halv nio efter en mardrömsnatt, men kände mig faktiskt inte så farligt trött som man kunde trott.

 

Frukost och alla andra saker fixades klart fram till halv elva, sen somnade jag i 2 timmar, vaknade till strax före lunchen kom, kände mig inte sådär på topp men började lugna sig lite med andning och trötthet, åt lunch och somnade igen, vaknade inte förrän när Anki stod i dörren.

 

Hon hade med sig lite mediciner från apoteket, och en chokladask som hon tyckte jag behövde bättre än henne.

Blev kvällsmat, och på ren vilja kämpade man ner den, för att få i sig så mycket kalorier som möjligt, bör ju kunna trycka i sig ca. 3000 om dan för att det ska gå plus med vad man förbränner genom att bara andas.

 

Kvällen blev väl åt den bättre sidan, så sängkrypet blev inte förrän vid halv tolv, men ikväll tog det inte så lång tid att somna, skönt. Sammantaget en halvrisig dag.

 

Nyårsafton 2012

En bra nattsömn grundade denna morgon, kände mig helt ok, fick in frukosten redan vd åtta och var faktiskt hungrig, toabesöket funkade utan någon större andfåddhet, skön morgon.

 

Anki kom vid tolvtiden och fyllde på klädförrådet och hade med sig en bingolott till mig så hade jag något att göra på kvällen. Hon skulle med syster och stora dottern med familjer och fira nyår.

Eftermiddagen blev mest slapp och sov för ikväll skulle man ju vara vaken och kolla alla raketer. Kan gissa mig till att från mitt fönster mot villaområdet så sköts nog ca. 70-80 tusen kronor upp i rök från elva till halv ett. Men kruttillverkarna ska ju leva de också.

 

Innan dess hann man med supén som bestod av jättegod smörgåstårta, delade man sen biten i tre delar så blev det ju en tre-rätters supé. Spelade sen bingolotto och vann hundra kronor. Härligt slut på det gamla året. Världens bästa Linda ringde och pratade för hon hade pappalängtan, jag blev jätteglad och lite rörd.

 

Blev sen sova vid ett-tiden efter en helt ok dag.

 

Nyårsdagen 2013

Idag nytt år. När man väl mornat till sig så kändes det riktigt bra även i dag, beställde in frukosten redan vid åtta, efter min morgontvätt, tidigt va.

 

Idag var det ingen antibiotikainhallation för nu hade jag haft den klart, om inte de beslutar om att förlänga kuren när läkaren kommer i morgon.

Däremot blev det väldigt jobbigt att andas när jag skulle ta på mig kläderna, stressade kanske en aning för kompisen Bengt skulle komma vid elva.

 

Tog en stund efter att han kommit så lugnade det ner sig kanonbra, vi hade då ställt upp syrgasen på 2 lit/min istället för 1. Var jättekul att sitta och prata utan att bli andfådd, så vi pratade på i nästan 2 timmar innan han skulle vidare på barnbarnskalas och jag skulle äta lunch.

 

Vilade sen några timmar på eftermiddagen tills det blev kaffe. Vid halv femtiden kom det ytterligare ett glatt besök, vännerna Bernt och Eva dök upp, vi hade det trevligt i en timme ungefär. Tack för titten. Åt kvällsmat och sen blev det träning av ben och armmuskler.

 

Kvällen blev sen operation telefon, Ringde Anki, Linda, Anna, Peter och svärmor för att kolla så de klarat nyårsfirandet. Satte mig sen och skrev detta. Mår riktigt bra i kväll och har gjort hela dan.

Bra början på 2013. Imorgon lite provtagning och kanske läkarsnack.

 

Nu är klockan 22.00 så tack för mig och kram på Er.


RSS 2.0