121229

Lördag den 29/12

Vaknade upp till ett av det värsta dygn jag upplevt, tror jag.

Mådde illa, frös, krypvärk i hela kroppen, huvudvärk och flåsandades hela tiden utan att göra någonting.

 

De kom in och frågade vad man ville ha till frukost, lät ju gott. Blääää, men måste försöka, blev gröt och en knäckemacka, var tvungen att ta mig till toan med. Blev direkt  tillbaka ner i sängen igen efter det. Kröp under dubbla filtar och tog mina piller, försökte somna en stund men slumrade bara korta perioder.

 

Undersköterskan kom in och tog febern, 37,1 är ju ingen feber men kände mig febrig och har normalt temp på 36,2 ca. Hon undrade om hon skulle ringa in sjuksköterskan men jag tyckte vi kunde vänta och se hur det blev. Låg i sängen hela förmiddagen, orkade inte någonting och mådde skit både andningen och de mentala tankarna, var detta avskedssymfonin eller.

 

Fick in lunchen, julkorv med senapssås och potatis, helt rätt för mig nu, åt upp allt och sen blev det vila i nån timme igen, vaknade till och kände mig faktiskt en bra bit bättre.

Anna, Tobbe och Maja kom var i stan, så de kom förbi och sa hej och lämnade några dvd-filmer, såg nog också att de inte var min bästa dag.

 

Började känna mig en aning bättre framåt kvällen, men passade bäst i sängen, kollade TV och lite data, men kunde inte koncentrera sig på någonting, kändes som man var mer tom i skallen än vanligt, trots det hade man huvudvärk.

 

Borstade tänder och nattakissade vid halv elva, fick också sängen tillrättad för den såg ut som en krigsplats. Nu började nästa lustighet.

 

La huvudet på kudden oh släckte lampan, trots att jag kände mig trött så fanns ingen möjlighet att somna, kunde inte slappna av i andningen och blev bara mer och mer orolig och tankarna for runt i huvudet, samtidigt som det var kryp i kroppen och huvudvärk igen.

 

Låg med detta elände hela natten, inte en sekunds sova förrän 06.20 då somnade jag och sov till halv nio. Nästan sju timmar alldeles själv snurrande och delvis gråtande med alla konstiga tankar, ringde givetvis på personalen som kom in och pratade och försökte hjälpa mig.

 

Kan tänka mig att dödsångest kan bete sig så, eller mådde jag dåligt och legat hela dan så jag kunde helt enkelt inte komma bort från tankarna. Har aldrig haft något sådant tidigare.


121227-121228

Torsdag den 27/12

Denna dag började väldigt jobbigt, tungt och andas, mådde tjyvtjockt, och frös som bara den.

Tryckte i mig lite gröt som dessutom var kall, så att man fick i sig något förutom 17 piller vilka inte ger så mycket näring vad jag tror.

 

Inhallerade och tog mig sen ut på toan, vilket inte var det enklaste idag, tog emot i andningen efter bara ett par steg.

Väl tillbaka efter cirka en halvtimma, ner i sängen igen och varva ner en stressad andning.

Somnade igen och sov till klockan var tolv. Kände mig fortfarande kass, de tog blodtryck, men var ok.

 

Efter lunch som jag åt upp hela portionen, fick jag lite mer lugn i andningen och började känna mig piggare, men långt ifrån vanligt. Somnade till igen och sov ett par timmar, hur kan man sova så mycket. Jo man är väl trött.

 

Eftermiddagskaffe och pepparkaka, satt kvar i stolen ett långt tag och passade på att träna lite mens jag kände mig ok. Skruvade också upp syrgasen lite, så det tror jag hjälpte till att piggna till.

 

Kvällsmaten gick ner och sen blev det Tv-kväll för ovanlighetens skull, för dator och telefon är inget roligt här, går inte med Telia, funkar bara lite när det vill till internet.

 

Somnade vid 22.30 idag fast jag sovit nästan hela dagen.

 

 

Fredag den 28/12

Mycket piggare denna förmiddag, morgonsysslorna funkade hyggligt och kläder på redan vid tio idag.

Fick lämna lite prov idag, lämnade lite extra så blev lite rött (eller blått menar jag) på sängkläderna, så fick man renbäddat.

 

Eftermiddagen blev lite vila och träning, och sen kom min underbara hustru och hälsade på mig när hon slutat jobba.

När hon åkt så blev det som vanligt ganska tårögt, men fick trösta mig med att kvällsmaten kom, så fick jag något att göra.

 

Kvällen gick fort och jag var ju andfådd det mesta av denna dag, men ändå kändes den hygglig, kunde inte somna förrän halv ett, tänkte på allt och alla.


Juldagarna 2012

Julafton 2012

Idag skulle tomten komma till alla snälla barn, så det gäller att vara uppe i tid och fixa alla morgonbestyr så snabbt det bara går.

Klockan tio hade det ryktats att tomten skulle komma till mig på Evelid, för att åka hem på permission känner jag att jag inte orkar i det tillstånd jag är just nu.

 

Några minuter sent kom tomten, den sötaste tomte jag sett, (barnbarnet Maja) och hennes tomtenissar som var, Anna och Tobbe, Linda och Erik, samt Peter, Emma var kvar i Halmstad hos sina föräldrar, och Anki fixade med maten till detta tomtegäng.

 

När jag öppnat mina fina julklappar som jag fick så blev det lite gos med tomten och en stunds pratande med de andra, var lite flåsig och ansträngd men gick hyggligt för min del, tack för detta firande och julklapparna, nu var det dags för besöket att åkka hem och äta julbord i Öjaby, och jag fick ett fint julbord här, jättegott men troligen inte som hemma.

 

Blev en titt på Kalle Anka, och lite slapp på sängen. Hade det en aning jobbigt fram till klockan blev kvällsmat, då började man fungera något bättre, sen blev det TV resten av kvällen med lite tankar på vad de hittade på hemma, kom väl en och annan tår i ögat när man satt där och funderade på hur det varit att vara hemma, men valet var helt rätt, hade inte orkat med varken resa eller att vara med.

 

Somnade gott vid midnatt efter en annorlunda julafton för mig, men finns ju många som är ännu mer ensamma denna dag, God Jul på er.

 

 

Juldagen 2012

Blev en riktig slapparmorgon idag, skulle nog inte hända så mycket så efter frukosten snozade jag en bra stund, närmare bestämt blev hon nog halv tolv innan jag fick på mig kläderna, men i och för sig hade jag fått hjälp med dusch också, blev en trilller, fast klarade ju upp det med hjällp av duktiga sköterskor.

 

Blev lutfisk till lunch, ohhh vad gott, sen vilade jag en timme och när jag vaknade till hade jag besök av mitt tomtegäng idag också jättekul, och att Anki var med idag.

 

Idag höll det sig mycket lugnare i andningen, så det kändes ju bra, kvällen drog förbi som ett skott, helt plötsligt var klockan elva och var nog dags för kudden.

 

Annandag jul 2012

Vaknade idag också, men var ganska seg och mycket andfådd för minsta lilla, Efter morgonbestyren blev jag sittande uppe i stolen och det kändes ganska skönt.

 

Satt uppe tills jag ätit lunch, vid ettiden, och sen skulle Mita och Göran komma och hälsa på en stund, de kom nog vid två halv tre, men då när man skulle vara lite trevlig så kom tröttheten i ögonen och en ganska tung andning, men vi pratade på en stund.

 

Då kom Anki , så då blev det ju lättare för då kunde de prata emellan  när jag halvsov, Efter nån timme så körde det tilll i magen, snabbt som det bara gick ut till toa, där blev jag siittande i en evighet, så Mita och Göran de fick säga hejdå genom toadörren, men tack för besöket.

 

Anki blev kvar en stund  till och höll mig sällskap, vi pratade om lite allt möjligt, är bara så underbart att hon är i närheten, älskar henne så  mycket man bara kan.

 

Nu är julen slut och arbetsdag för vissa imorgon, oavsett vilket hoppas jag att ni alla har haft någon trevlig ljusglimt i helgen.

 

Kram från mig till alla.


121220-121223

Torsdag den 20/12 Nattens sömn har varit god men med 2 st uppsittningar på stolen under natten, ett gott bevis på att man druckit mycket dagen innan. Annars var nog morgonen ganska lik gårdagen, mådde hyfsat fram till alla medikament var på plats sen blir det nästan en timme av trötthet och lite illamående och hög andning. Förmiddagen fortsatte på med andfåddhet hela tiden. Lillasyster kom och hälsade på och hade en jättehäftig julgodisbricka med sig till mig. Vi pratade om allt möjligt och vem som ljög mest vet jag inte, men tror det var jag som vann den duellen, hon vinner ju nästan alltid i Wordfeud. Tack för titten. Blev lunchdags och idag var det faktiskt riktigt gott med mat, så blev det vila en stund innan det var dags för inhallation och lite piller, sen ett styrketräningspass, duktigt va. Problemet är bara att de har ju fått reda på att jag ska gå upp 4-5 kg och bygga muskler, så det kommer mat, mellanmål och näringsdrycker hela tiden, känner mig som en julgris. Anki var uppe en runda med lite grejor och satt en stund, lika härligt varje sekund hon är här. Hon hade varit på julklappsjakt också, men det brukar hon sköta även om jag har varit frisk. Mått ganska tungt hela dagen med mycket andfåddhet även i viloläge, men somnade inte förrän 12.00 trots att det varit en jobbig dag. Fredag den 21/12 En dålig morgon igen trots väldigt god nattsömn, fick tvinga i mig frukosten och sen blev det till att vila och försöka hitta den lugna andningen, men dröjde till lunch som vanligt innan det blev lite bättre. Lunchen bestod av köttbullar och potatis så det gick ner ganska lätt, här är riktigt bra mat fast de har slut på saltet i köket tror jag. Eftermiddagen rullade på ganska hyggligt med vila, och träning. Skulle gjort ett försök att med hjälp av rollatorn gått utanför rummet och kikat hur det ser ut här, men den orken fanns inte, så det får väl bli senare. Lördag den 22/12 Kändes som en bättre dag när man väl kom igång, men låg väl ändå lite för länge under filten än som egentligen är godkänt. Händer ju inte så mycket en lördag här i mitt rum, spelade lite hästar och lotto, men blev inga vinster denna dag. Anki kom på eftermiddagen och piggade upp mig, vi pratade om vad som kunde vara bäst att göra på julafton, skulle jag orka åka hem på permis, eller skulle man vara kvar här och de kom upp en stund. Eftersom det längsta jag orkat sitta uppe är ungefär 2 timmar, så då känns det bäst i att inte ge sig ut på några utflykter som man får lida av i flera dagar efteråt. När denna dag gått kan man konstatera att det var nog en av de bästa sen jag kom hit, har nog blivit lite starkare på dessa 5 dagar, så är väl bara att kämpa på. Söndag den 23/12 Denna dag vill vi inte uppleva igen, har varit helt kass hela dagen, ingen ork, frusit och ont i magen, fått tvinga i mig allt ätbart och även dåligt med dricka. Har tagit mig upp ur sängen för toabesök men det har varit precis vad man klarat. Hade förutsättningar i huvudet på att göra sig lite julfin men det sket sig, men är nog ingen som ser någon skillnad. Bara det att man känner sig kanske lite bättre själv. Däremot blev det lite oroligt vid 22-tiden, för de började göra riktigt ont i bröstet, visserligen på högersidan så det var ju inte hjärtat som höll på att stanna. Ville inte ge sig så jag ringde på sköterskan, och hon frågade om hon skulle ringa efter någon annan men jag tyckte att vi kunde vänta lite bara hon ville vara här en stund så kanske det släpper. Efter en stund och en värktablett så släppte det och hela jag bara blev pigg, så jag kom upp ur sängen för att hon skulle bädda till den, sen gick jag på toa, gick bra, så nu borstade jag tänderna, klippte naglarna och rakade mig, så blev det lite julfint i alla fall. Började sen skriva lite till Er läsare, oj nu är klockan 01.10 och julafton är här. Bäst att sova lite, så : God Jul på Er alla och hoppas den blir trevlig. Tomtekramar till ER

121218-121219

Tisdag den 18/12 Vaknade vid sjutiden, började med att tömma lite för att sen återvända till sängen för väntan på kontroller, prover, vikt 53,0 och sen hade frukost varit gott, men dröjde till halv nio innan den kom, lite stressande. För vid 10-tiden kom sjukgymnasten för att köra andningsträning, efter detta blev det inhallation av medicinen, sen var klockan 11.00, och vid ett skulle ambulansfolket hämta mig, så nu gällde det att få på sig sina privata kläder, samtidigt som sköterskan fick packa mina grejor, läkaren kom med lite papper och förklarade läget. Middagen bad jag att få först för att hinna äta innan de kom och hämtade mig, precis klar när två ambulanstjejer kom med bår och skulle lasta mig och mina grejor. Nu var det ganska uppblåst i andningen, lämna tryggheten på sjukhuset och flytta till något helt nytt var både spännande och lite orosblandat, men det lugnade sig så fort vi kom ner till ambulansen och åkte iväg mot Evedal och Evelids korttidsboende. Väl framme så körde de in mig på ett eget rum med egen toa, redan vid entrén kändes det nytt och fräscht. När jag kom in på rummet så hade Anki redan varit uppe med medicinerna och mina kläder och transportmedel såsom rullstol rollator och syrgastub. Blev en kanonhärlig eftermiddag, alla kom och presenterade sig och hälsade en välkommen, ett helt otroligt härligt mottagande, av personalen. Blev sen nån timmes vilande efter detta evenemang, innan det var dags för kvällsmat. Smakade alldeles perfekt. Anki kom och plockade upp mina saker och hade TV med sig för det fanns inte på rummet, hon blev kvar en stund innan hon åkte hem för att fixa inför julhelgen. Sen blev det samling för att de skulle veta hur de hanterade mina mediciner och maskiner för inhallationerna. Jag talade om hur de skulle sätta ihop delarna och blanda medicinen så fick sköterskorna bygga. Linda ringde och pratade en stund. Hade faktiskt klarat mig hyfsat med andningen trots en händelserik dag, somnade vid halv tolv. Onsdag den 19/12 Sovit kanon hela natten till halv nio utan att vakna en ända gång, kan bero på att Anki varit så omtänksam att hon tagit hit mina egna kuddar, känslan och lukten gjorde mig nog avslappnad. Direkt när man vaknat kom de in med frukost och vågen för invägning, tog också lite blodtryck och kollade socker. Blev sen dags för antibiotikan som alla var intresserade av att lära sig hur man gjorde. Sjuksköterskan var också med och visade de andra. Andades lite medicin för att sen slappa en stund tills middagen gled in vid halv ett. Andningen var ansträngd så fort jag gjorde något, allra helst när man skulle ta sig till toa och allra värst efter när man kom tillbaka. Fick sitta på sängkanten och försöka andas ner i 5-10 min innnan det lugnade sig, men ändå inte någon hyperpanik, bara tungandas. Kunde konstatera efter en och en halv dag så skulle det inte vara några problem att vistas här för att äta upp sig och träna, personalen är helt underbar. Kvällen var relativt bra vad gäller andningen, däremot lite funderingar på hur man ska klä på sig 4-5 kilo muskler när man precis orkar till toa. Nu är jag trött, God natt så blir det mer i morgon, Kram

121216-121217

Söndag den 16/12

Vaknade efter en härlig nattsömn vid 06.45 och kände mig i ganska god form. Drack lite nyponsoppa i väntan på frukosten, så man inte började må illa idag också.

 

Förmiddagen flöt på ganska lugnt och behagligt, var bara efter antibiotikan som jag mådde lite skit i en timme ungefär.  God köttgryta med ris och som vanligt dubbla efterrätter med gräddklick.

Blev sedan 2 tim. sov på sängen tills kaffet kom.

 

Har börjat med järntabletter nu också, hade ju inte så många piller innan, de ska hjälpa mot blodvärdet kan jag tänka mig. Låg ju lite lågt, men ändå stabilt nu. Kaffe och sen träning med hantlarna, 15 + 15 armböj på varje arm, Bensträck sittande på stol med vikter på benen 10 ggr vardera och sen uppresning till stående 5 ggr. Sen är gubben Stig trött.

 

Kvällsmat och inhallation, sen blev det lite Tv och data, kopplade av en del, men mådde inte riktigt ok denna kväll.

 

Måndag den 17/12

Kändes som en bra start denna dag, de tog några prover och kontroller, det bästa av allt är att jag gått upp ytterligare 2 hg över helgen.

 

Förmiddagen gick bra, andningsträningen funkade och läkaren berättade att det var dags att kontakta kommunen om korttidsboende, de ska visst ha 5 dagar på sig att ordna det,  men fick plats redan imorgon, skall flytta till korttidsboendet på Evelid imorgon vid 13.00.

 

Får se hur länge det behövs där innan krafterna har börjat komma tillbaka, får bli hårdträning. Det ska nog bli bra, får ju åka hem på permissioner om man känner att man orkar. Ska sen ner till Lund den 10 jan. och göra sista röntgen på kranskärlen, sen utredning och ev. upp på listan.

 

Träning bra, em./kväll bra gick faktiskt 10-15 meter i korridoren.

 

Får se hur de går med flytten imorgon, kram på er.


121213-121215

Torsdag den 13/12

Ganska pigg och lugn vid starten av denna dag, men dröjer alldeles för länge innan man får frukosten, hinner börja må illa och sen är det inte gott med mat.

 

Tog en stund innan högen med piller skulle in. När de var nere blev det lite sittvila sen var det dags för dusch, tog bara en halvtimme med god hjälp av sköterskan. Klarade mig från att hyperventilera, hade bara lite hög andning mellan pauserna.

 

Hann precis med att klä på mig innan sjukgymnasten stod i dörren och vi skulle ha andningsträning.

Blev 30 min, och sen inhallation med antibiotikan i enkvart, matdags om en stund, fast jag skulle bara vilja lägga mig och vila.

 

Tryckte ner maten, för någon vidare matlust fanns inte. La mig sedan ner och kröp under filten för att äntligen få lite vila. Blev en hel timme, dags för mer piller och styrketräningspass.

Fika och slappa en timme till innan Anki kom och sällskapade en stund.

 

Kvällsmaten ner och sen trött, trött, och jobbig andning, har varit så hela dagen, lite Tv och data för att tiden ska gå, och det gör den snabbt på kvällen, plupp, plupp så är klockan halv elva, och sen tar det en timme att göra kvällssysslorna innan man kommer ner i sängen. God natt vid 23.30.

 

Fredag den 14/12

Idag fyller min syster år, Grattiskramar på dig.

Lugn och fin förmiddag, kände mig mycket lättare i andningen, även på andningsträningen gick det bra. Läkaren kom in och berättade att hb-värdet låg lågt men höll sig stabilt, så jag skulle få ett nytt järnpiller.

 

Svärmor kom och hälsade på en stund, vi ljög lite för varandra men jag tror hon vann, skojar bara vi pratade nog om allt möjligt.

 

Lunch och vila, sen träningen så var klockan 15.00, och jag kände mig fortfarande lika lättandad.

Kvällen innehöll nästan bara piller och inhallationer, började bli tyngre att andas nu när allt ska in.

 

Dagen har rullat på perfekt, lugn andning och en del möjligheter till vila.

 

Lördag den 15/12

Började riktigt dåligt, det ända som funkade var väl nattkisset i flaskan.

Somnade om, och väcktes av att frukosten kom, blev lite chockad för ingen hade varit inne och tagit kontroller som de alltid vill göra först. Bara att ta sig till toa och sen tillbaka, detta tar ju sin tid för mig, så när jag väl var tillbaka var allt kallt, men åt upp det mesta ändå.

 

Mådde inte bra, låg bara i sängen med ont i magen och trött i andningen.

Anki kom smygande när jag slumrat till och det var ju ett trevligt uppvaknande att se henne, vi pratade lite om hur det kunde bli vid jul, vad orkar jag, vi kom fram till att vi helt enkelt fick vänta och se. Hon hade varit på julklappsshopping nu på förmiddagen.

 

Blev sen kaffe, men min trötthet gjorde att jag somnade ifrån det, sov till kvällsmaten, blev lite piggare efter det och nu vid sjutiden känns det bättre men långt ifrån bra, ska nu inhallera igen, så får vi se hur det blir efter det.

 

Lovar att jag kommer somna tidigt ikväll.

Ha en bra lördagkväll.


121211-121212

Tisdag den 11/12

Idag skulle jag kunna tänka mig en riktigt bra dag, morgonen kändes lite uppåt med sköna tankar om att kunna göra något roligt.

 

Frukost och morgontoa tog snabbt bort dessa tankar och fick mig att tänka andas, andas, slappna av, andas, slappna av osv. Vilade frukost en stund innan sjukgymnasten kom och vi andningstränade, är jobbigt men gör faktiskt lite nytta.

 

När läkarna kom och pratade så hade de sett att HB-t (blodvärdet) hade sjunkit och det var visst inte farligt men inte heller bra, nu blev det avföringsprov och ny provtagning i morgon.

Så nu fick man en ny sak att fundera på, påverkar detta ev. operation eller inte.

 

Lunch och sen passa på att vila middag en stund innan det var dags för styrketräning och sen lite kaffe. Slappade lite framför datorn och slöade, andningen var riktigt bra nu när man tränat lite och sen vilat.

 

Anki kom upp efter jobbet en runda och kollade hur jag mådde, som alltid brukar jag pricka toan precis innan hon kommer bara för andningen ska vara på topp när hon är här, men brukar lugna sig efter en stund.

 

Åt kvällsmat och sen var det dags att inhallera den nya medicinen som vi alla hoppas ska bita på mina bakterier som annars är resistenta mot nästan allt de provat, så funkar inte denna antibiotikan heller så har de nog inget att sätta in mot den rackaren.

 

Blev lite sveda i munnen och kändes som tungan svullnade upp en aning, lite som förkylningsblåsor, men sköterskan kollade och det var vanliga biverkningar som kunde komma.

Somnade vid 23.00.

 

Onsdag den 12/12

Vaknade vid 03.00 av att någon annan patient hade fått någon sorts panik eller ångest eller fruktansvärt ont någonstans.

 

Höll på nästan en timme, sen tror jag de körde iväg till intensiven med personen ifråga. Blev tyst sen, men kunde inte somna riktigt, vid sju ringde jag på klockan för att få lite nyponsoppa för då kändes magen tom och jag mådde tjuvtjockt.

 

Mådde så hela morgonen, försökte trycka ner lite gröt. Vid tio-tiden kändes det lite bättre efter ett besök på ett himla bra ställe. Blev sen inhallation med andningsträning, för att efter det inhallera medicinen, 20 min. slumra innan lunchen kom, ingen matlust men fick till slut ner alltihop, måste ju försöka, de bokför ju vad jag dricker och äter nu.

 

Sov sen 1,5 tim, för att sen bli väckt av sjukgymnasten, blev träning med trött och yrvaken gubbe.

Vid 18.00 dags för nytt medicinintag, sen var det slappatid tills pillerna skulle in vid nio, och då helt plötsligt kände jag mig sådär skönt lugn i andningen, kollade tv en stund för att nu krypa ner på kudden, 23.30.

 

Kram och sköt om er, så hörs vi snart.


121210

Måndag 10/12

Jobbig morgon igen, känns som standard numera, men har sovit kanongott utan att frysa med mitt nya täcke.

 

Tvingade ner frukosten, sen kom sjukgymnasten in och det blev andningsträning, låg sen kvar i sängen utan att klä på mig, för efter lunch skulle jag till hudmottagningen och kolla upp ev. hudförändringar trodde jag.

Så de körde ner mig i sängen, så skulle jag spara krafter genom att slippa klä av och på mig en extra gång. När vi kom dit var det mina vårtor han ville kolla, blev lite frysning sen var det klart.

 

Kom tillbaka, vilade en timme, sen blev det styrketräning och fika.

Vägningen idag talade om att jag gått upp 0,5 kg på en och en halv vecka.

Blev ingen ny medicin idag, för den kommer inte förrän imorgon em.

 

Linda ringde och vi pratade en lång stund, hon hade haft en lång dag, mycket blommor som ska ut innan jul. Blev lättare med andningen när man kom ner i sängen. Somnade efter en stunds bubbles på datorn.


121208-121209

Lördag den 7/12

Blev en trött och jobbig morgon trots god nattsömn, rättade till sig en aning efter frukost.

Vid tio skulle sjukgymnasten komma och köra andningsträning, gör nog nytta i längden men är riktigt jobbigt en stund. Vill man må bra, får man väl det onda ta.

 

Linda och Anna med kusinerna Måns och Maja var förbi en runda. Körde lite träning med mina hantlar och lite benträning innan det blev kvällsmat.

 

Kollade hästarna, whaooo, vann 114 kr, 2 st sexor. Bättre än inget. Blev mer Tv hela kvällen, började känna mig klart bättre och lugnare framåt 8-tiden, sen pigg till halv tolv som vanligt.

Totalt utslaget på hela dagen var den nog mest inte bra.

 

Söndag den 8/12

Denna dag har varit jobbig på heltid, började faktiskt så redan från dess jag vaknade vid sju. Kanonjobbigt att ta sig till toan och tillbaka, ingen matlust vid frukost, men tvingade i mig den.

 

Har blivit till att titta på skidor nästan hela dagen, Anki var uppe vid middagstid och sällskapade, det var härligt trots att andningen var jobbig.

 

Eftermiddagen blev mest ligg i sängen och halvsova, tungt att andas hela tiden, när kvällsmaten kom

Så låg jag under filten och frös, trött och mådde tjuvtjockt, fick efter en lång stund i mig maten och kunde sen försöka träna lite för att kanske det skulle hjälpa, blev faktiskt piggare.

 

Imorgon blir det nog en massa prover, samt besök hos hudläkaren för efterkontroll. Och kanske besked var jag ska ta vägen, skall ju flytta till ett korttidsboende någon vecka för att bli starkare innan jag åker hem.

 

Ingen bra dag, hoppas på bättre kväll

 

Hej och må gott,  Godnatt


121206-121207

Torsdag den 6/12

Vaknade efter en ganska stökig natt, mycket vakenstunder. Kände mig helt kass i både andning, humör och täppt i näsan vilket gjorde det ännu svårare att andas.

 

De tog prover idag och sen blev frukosten väldigt sen så jag hade börjat köra energislut och då var det inget som smakade, fick i mig lite nyponsoppa och pillerna innan kommunens planerare kom, och Anki samt en sköterska.

 

Anki berättade vad som hänt när vi var i Lund och sköterskan hur det var här och nu.

Eftersom jag inte tar mig själv till toaletten så var det ganska klart att jag kunde inte vara hemma själv på dagarna och hemtjänsten kunde ju inte komma med så kort varsel som det kan bli till toan.

 

Eftersom både jag och familjen oroar sig hela tiden när jag är hemma själv och inte har orken att äta och dricka tillräckligt så beslutade vi att jag skulle prova korttidsboende i några veckor, för där finns personal dygnet runt och mat serveras vid speciella tider, samtidigt som man kan prova sig fram genom permissioner att vara hemma vissa dagar.

 

Skulle också få hjälp med träning och promenader, skall ju gå upp minst 5 kilo och bygga lite muskler för att det skall bli ev. operation.

Efter en timme åkte de och då var det dags för inhallation och andningsträning en stund, och sen en halvtimmes vila innan middag, jobbig förmiddag.

 

Äta middag och sen kom Sjukgymnasten igen för att göra ett litet styrketräningspass.

Anna och Maja sprang förbi en stund idag också innan de åkte hem, hade sovit över hemma.

Efter detta och kaffet blev det sovstund i 2 timmar tills de kom med kvällsmaten, nu hade andningen lugnat sig och jag mådde för tillfället helt kanonbra på mitt vis.

 

Kollade sen på Tv och datajobbade på kvällen, avslutade som vanligt med toa, tandborste och klä av, vilket tar ca 1,5 tim. med alla pauser. Ikväll hann klockan bli lite över tolv innan de blå stängdes.

 

Slut för idag, tack för idag.

 

Fredagen den 7/12

Vaknade vid 07.12 och kände mig som en helt vanlig frisk människa tror jag, för jag har glömt hur det är. Kändes hur lugnt som helst, andades lugnt och stilla och bara mös.

 

Ringde på klockan bara för att tala om det för någon, när hon frågade vad jag ville så sa jag att jag var tvungen att säga hur bra jag mådde idag.

 

Hela förmiddagen gick hur bra som helst, bara vid toabesöken som det kör ihop sig, och när vi körde träning och inhallationsövningarna. Ska kunna bli lättare nu när jag får använda min närmsta toalett eftersom grannen har åkt hem med sina bakterier.

 

Läkaren kom med besked om att de skulle prova en ny typ av antibiotika som ska inhaleras för att ev döda bakterierna för gott.

 

Har fortsatt hyggligt bra sen också, var hungrig vid kvällsmaten vilket är bra, har faktiskt gått upp 3 hg  på en vecka här på detta hotellet. Får nog hålla igen lite så det inte blir för högt BMI med risk för infarkter och dylikt, kan vara med i Biggest Loser kanske.

 

Gick själv till närmaste toan för första gången, men det var jobbigare än jag trodde, får nog ha lite hjälp en stund tlll.

Fick meddelande från sonen Peter och hans Emma att resan gått bra till Mexico, och att de skulle bada nu. Pratade med Linda och Anki i telefon, och fick kramgos via sms från Uthövdan.

 

Nu blir det fredagsmys med en påse bilar, liten plopp och kexchoklad. Kolla X-factor på Tv, och kanske något trevligt disco om det är öppet  någonstans  här på hotellet.

 

Hejdå alla läsare, önskar er en trevlig helg, kram


121205

Onsdag den 5/12

Efter en bra nattsömn fortsatte dagen med en hel del aktiviteter. Andningen gick väl på halvsnurr, inte så ansträngd men ändå inte lugn.

 

De hade bestämt att de ville ha lite upphostningsprov för att försöka hitta bakterien, så sjukgymnasten kom vid 10.00 och körde inhallation och andningsövningar för att få loss slem och skräp. Då är det ganska tuffa tag som tar en hel del för att inte säga alla krafter för stunden.

Höll på 45 minuter och fick upp lite till provet. Nu var man trött.

 

Samtidigt som sjukgymnasten gick så knackade kuratorn på dörren, dags för nästa möte.

Bara det att nu kunde jag ju sitta i sängen och prata, bara det att prata har blivit lika jobbigt som att träna.

 

Vi pratade om allt och alla som fungerar i denna sjukkedja, och hur man ska motivera sig när det känns för dj…..gt.  Gick 45 min. sen var jag helt slut så vi avslutade och då fick jag chansen att vila.

I alla fall 20 min. innan medicin och mat kom.

 

Nu var man helt uppstressad i andningen, men Sjukgymnasten kom vid 14.00 och då skulle vi träna.

Körde försiktigt och tog det lugnt, så då klarade  vi det också. En stunds vila efter kaffet blev det, för sen vid halv fem tiden kom Anki, Linda, Anna och Maja och hälsade på.

 

 

Även om det kom fyra underbara tjejer så var andningen uppjagad, och tröttheten gick inte att dölja, men fantastiskt roligt att se  dem, de fick prata så lyssnade jag, åkte efter en timme  och då skulle jag försöka få i mig lite mat, gick att plocka i sig den efter en 40 min. ungefär.

 

Sen somnade jag till en timme, för att sen strö titta på bondarnas fruar. Avslutade med kvällstvätt och tandborstning, sen lugna ner innan sovet, somnade vid elva direkt efter nyheterna.

 

En tung och fruktansvärt jobbig dag med mycket lägga av tankar.

Imorgon torsdag blir det vårdplanering vid 09.00, trodde inte kommunfolk var uppe så tidigt.

 

Hörs och syns snart.


121204

Tisdag 4/12

Sov klockrent från halv tolv igår till klockan 07.15 i ett streck. Var jätteskönt, kände mig hygglig i andningen tills toatransporten var ett måste, blev lite ansträngt en stund. Men idag var det sent med frukosten så man hann varva ner.

 

Vid 10.00 kom dietisten in och pratade om allt man skulle äta för att öka i vikt och få lite mer ork i musklerna. Jag visade min mage och även hon konstaterade att det fanns alltså ingen möjlighet att få ner dessa mängder mat/dygn.

Skulle man sen också göra allt attraktivt att äta så får man anställa både kock, konditor och kallskänka, annars skulle stackars Anki jobba flera timmar på kvällarna för att förbereda mat och mellanmål och efterrätter till mig.

 

Känns som hon har andra saker med högre prioritet som måste göras på hennes tid utanför det ordinarie jobbet. Samtidigt är det mer mentalt jobbigt för henne att hela tiden fundera på om jag klarar mig när hon är på jobbet, så hon skulle behöva en hel del egen tid att få koppla av på.

 

På eftermiddagen kom sjukgymnasten in och körde lite övningar med armar och ben, kändes faktiskt redan idag, andra gången vi tränade så kändes det faktiskt lättare.

Andningen har också haft två pass idag när det varit lugnt och skönt att andas, härligt. Sen att dessa två pass kanske var en femtedels tid av det hela, behövs inte långa stunder för att man ska glädjas nu.

 

Imorgon blir det kuratorsnack, och på torsdag vårdplanering med kommunen.

 

Har mått ganska gott ikväll, nu dags för toa, och sen krypa ner lagom till nyheter och sport.

Mina älskade vänner, sköt om Er, kram


121203

Måndag den 3/12

Idag togs det Pk-prov, och sen blev det frukost, men matlusten var inte den bästa, tror att svampen börjat spöka igen. Men de har tagit prover, så snart får man veta.

 

Däremot är det lika ansträngt att gå på toa eller bara ställa sig upp, även om man blir körd i rullstol till toa och tillbaka så tömmer det alla krafter ändå, så man får andas ner sig i en kvart ungefär innan det fungerar något så när.

 

Försökte vila på förmiddagen, men gick inte så bra, kunde inte slappna av riktigt.

Läkarna kom in och undrade hur det var med mig, finns ingen ork och snart ingen motivation kvar, då sa de alla att bara kämpa på fast det är jobbigt nu så ska vi fixa detta tyckte dom.

 

Fick lite högre dos av en lugnande tablett som jag haft innan. Skulle vara kvar här hotell Strandvägen denna veckan, för de skulle samordna dietister och gymnastik. Samt se till så jag återhämtade mig riktigt innan jag åkte hem.

 

Sjukgymnasten kom in och började hjälpa mig med en gång, Körde med hantlar och benvikter, fy vad kraftlös man är, otroligt vad som försvunnit på 3-4 veckor. Blev givetvis andfådd, men körde också lite andningsträning med mig.

 

Har inte haft någon matlust idag och druckit lite lite. Klarat mig från panikisar, bara ett par stressandningar. Hoppas och tror att morgondagen inte blir sämre.

 

Tack och hej, hörs imorgon God Natt


121202

Söndag den 2/12

Blev inte så trevlig avslutning på gårdagen, innan jag skulle krypa ner bad jag om hjälp till toa för att kanske slippa en nattrunda, gick bra dit, men när jag kom in på rummet så kom en ny panikare, som tog alla krafter trots att sköterskan satt och försökte lugna mig tog det en 10 min. innan det värsta var över. Kom sen ner i sängen och efter en stund kunde man somna med lugn andning.

 

 

Vaknade vid sex-tiden och kände mig lite seg, efter att tankat flaskan så somnade jag igen och sov till strax före åtta då de kom och tog lite prover och levererade frukosten.

När man sen fått i sig allt så somnade jag till igen, sov mellan tio och halv tolv. Mornade sig innan de kom med lunchen och var på toa och tillbaka utan att få någon attack, kanske är bättre idag.

 

Anki kom vid lunchtid med nybakade pepparkakor och lussekatter, men jag var ganska trött och hade ätit så mycket så jag mådde lite illa, men vi pratade en lång stund angående lösningarna som måste lösas för att jag ska klara av att vara hemma själv på dagarna.

 

Dagen har varit tung och trött, men inte mer än vanligt, imorgon måndag kommer ju läkare och sjukgymnasten att vara här, sen ska vi prata med dietist, kurator och ev hemtjänst eller rehab under veckan.

 

Just nu känner man sig som en åsna mellan två hötappar, ska det verkligen gå att jobba tillbaka vikt och muskler, eller kommer det att fortsätta på detta jobbiga sätt som nu.

Ska se vad experterna kan komma med, under kommande vecka.

 

Detta var vad vi hade och bjuda på idag.  Kram på er.


121201

Lördag den 1/12

Nu har vi kommit in i december, och börjar längta efter tomten. För efter jul så blir de sista testerna inför retransplantationen, är de ok så startar utredning och förhoppningsvis upp på listan, men det krävs också att jag bygger upp mina muskler och vikten ska upp minst 5-7 kg. För idag när de vägde mig så visade lasarettsvågen på 52,2 kilo, inte mycket BMI där inte.

 

Dagens händelser har varit ganska slappa, trött sen igår och lördag på hotellet är ju ganska lugn.

Fick frukost vid åtta och sen plockade vi i oss mediciner och vilade på förmiddagen. Kröp i kläderna vid halv tolv.

 

Anki  och Linda ringde och pratade en stund, men blir lite ansträngd när man pratar, så det blir snabba ord. Peter kom upp och hälsade på eftersom de är i Växjö för att spela curling imorgon.

Anna och Maja och Tobbe skickar gos-sms, med härliga kort på gosungen.

 

Har ätit så min mage håller på att spricka idag, skillnad på maten i Lund som inte tjänar som människoföda, i alla fall inte om man ska äta upp sig 5-6 kilo. Underbar mat i Växjö.

 

Tyckte jag skulle gå på toa, så jag förberedde mig att flytta över till rullstolen och ringa på klockan, men kände att det skulle ta för lång tid innan någon kom så upp i sängen med fullt blås i andningen för att få tag på flaskan, fick tag i den och kunde kissa.

 

Men under tiden blev det en riktig hyperventilering som höll på i en kvart utan att jag egentligen visste var jag var, kändes som man inte skulle reda ut det, men finns nog en spärr någonstans som slår till i sista sekunden så man lugnar sig.

 

Nu är klockan 22.38 och känns ok igen, ska borsta lite tänder och sen krypa ner,

 

Sov Gott och kelas gärna med varandra, så tar jag kudden. God Natt


121130 Mot Växjö

Fredag den 30/11

 

Somnade gott vid halv tolv i går kväll och sov till 06.00, kändes så där denna morgon. Vet ju att det beror på att de skulle röntga och sen resan hem, hur jobbigt det skulle bli.

När jag försökt fått i mig något till frukost konstaterade vi att röntgen vid 9.45 funkade inte idag med min andning. Så den avbokade de.

 

Ville inte lugna ner sig, utan det flåsade på ganska bra, försökte vila lite på förmiddagen och diskutterade om hur det skulle bli med hemresan.

Kändes riktigt jobbigt, men nu hade de en plats på avd. 5 i Växjö så då bestämde läkarna att jag skulle dit, för hem insåg även dom att jag inte skulle klara.

 

Blev liggande transport med ambulans så det beskedet lugnade ju mig en del. Hade lite snack med läkaren om att fått vara kvar en tid till i Lund, men han tyckte att vi skulle försöka ta steg ett mot att kunna komma tillbaka hem, då var det viktigt att ta detta steget nu, för att påbörja mat, dricka och träningssnack med hemtjänsten.

 

Åkte halv två från Lund och var i Växjö vid halv fem. Tog en stund innan man lugnade sig i bilen, men funkade efter några minuter. Däremot blev man akut kissnödig efter 10 mil ungefär, även om jag trodde jag förberett detta innan.

 

 När jag frågade om han hade någon kisseflaska i bilen letade en stund men hittade ingen. Då kom paniken, andningen gick i taket och det varade nog en kvart, under tiden hade en annan ambulans som också var på väg till Växjö kommit, de hade flaska. Så sen fortsatte vi hemåt, och sista delen gick riktigt bra.

 

Blev uppkörd till avd. 5 och där hälsade de mig välkommen som vanligt, alltid lika trevligt mottagen.

Fick mitt R-rum som nu börjar bli en vana. Men nu var man trött, så maten tog en bra stund att få i sig, sen kom Anki upp med lite saker och sig själv vilket kändes helt underbart, att bara se henne.

 

Kvällen blev musik, X-faktor blandat med lite tupplurar, kröp ner när röstningen var slut, somnade ganska omgående.

 

Så var resan hem till Växjö, kram på er


RSS 2.0